Tiramisu
Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy! Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie, głosi, iż twórcą tego deseru był władca Toskanii Cosimo III de Medici, który zwykł go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzi się natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na długo przed tym jak rodzina Medici stała się wpływowa.
Lasagne
Sałatka koleżanki Moniki. Ach ten smak!
Pomidory z mozzarellą
Pizza
Po pizzę dzwonicie, próbujecie sami ją zrobić, zamawiacie we włoskiej knajpie lub w tandetnej pizzy hut, albo wsuwacie na stojąco w barze fast food. Ale czy wiecie, że:
Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy. Ach i och, mniam mniam.
A przepis na bruschetty mieliśmy prosto z Sycylii
Zdjęcia: Monika Mraczek
0 komentarze:
Prześlij komentarz