Cinnabons for dummies!
Dwa razy do roku, w maju i październiku z Cynamonowca Cejlońskiego ścinane są pędy. Najcenniejszą częścią tych pędów jest ich kora. Jest ona poddawana krótkiej fermentacji oraz dokładnie oczyszczana. Proste i jasne paski kory odkładane są do suszenia na słońcu. Promienie słońca nadają im brązowy kolor i powodują, że zwijają się z obu stron, tworząc bardzo charakterystyczne laseczki przyprawy. Tak powstaje cynamon. Przyprawa, która jest źródłem manganu, żelaza, wapnia i błonnika, która obniża poziom złego cholesterolu oraz której aromat korzystnie wpływa na pamięć i naprawdę przepięknie pachnie.
Cynamonowy aromat najbardziej kojarzy się ze świątecznymi wypiekami ale po co czekać aż pół roku, skoro można łatwo i szybko przygotować Cinnabons!!!
Składniki:
rokla gotowego ciasta drożdżowego
szkl cukru brązowego
2 łyżki cynamonu
kostka miękkiego masła
aromat waniliowy
szczypta soli
1 szkl cukru pudru
20 dag serka kremowego twarogowego
Ekspresowe przygotowanie:
Wymieszaj cukier brązowy z cynamonem.
Rozwiń rolkę gotowe ciasta i posmaruj ją masłem.
Posyp grubą warstwą przygotowanej wcześniej mieszanki.
Szerszą częścią zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm.
Piecz ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Aby przygotować polewę do miski wrzuć 8 łyżek masła, dodaj cukier puder, serek, aromat i szczyptę soli, a następnie zmiksuj wszystkie składniki.
Gotowe ciastka podawaj na ciepło polane polewą.
Cynamonowa pychota już gotowa.
Smacznego!!!
pyyyycha było!
OdpowiedzUsuń