środa, 11 lipca 2012

Express Cinnabons!

Cinnabons for dummies!


Dwa razy do roku, w maju i październiku z Cynamonowca Cejlońskiego ścinane są pędy. Najcenniejszą częścią tych pędów jest ich kora. Jest ona poddawana krótkiej fermentacji oraz dokładnie oczyszczana. Proste i jasne paski kory odkładane są do suszenia na słońcu. Promienie słońca nadają im brązowy kolor i powodują, że zwijają się z obu stron, tworząc bardzo charakterystyczne laseczki przyprawy. Tak powstaje cynamon.  Przyprawa, która jest źródłem manganu, żelaza, wapnia i błonnika, która obniża poziom złego cholesterolu oraz której aromat korzystnie wpływa na pamięć i naprawdę przepięknie pachnie.  

Cynamonowy aromat najbardziej kojarzy się ze świątecznymi wypiekami ale po co czekać aż pół roku, skoro można łatwo i szybko przygotować Cinnabons!!!


Składniki:
rokla gotowego ciasta drożdżowego
szkl cukru brązowego
2 łyżki cynamonu
kostka miękkiego masła
aromat waniliowy
szczypta soli
1 szkl cukru pudru
20 dag serka kremowego twarogowego

Ekspresowe przygotowanie:

Wymieszaj cukier brązowy z cynamonem.


Rozwiń rolkę gotowe ciasta i posmaruj ją masłem.


Posyp grubą warstwą przygotowanej wcześniej mieszanki.


Szerszą częścią zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm.


Piecz ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Aby przygotować polewę do miski wrzuć 8 łyżek masła, dodaj cukier puder, serek, aromat i szczyptę soli, a następnie zmiksuj wszystkie składniki.


Gotowe ciastka podawaj na ciepło polane polewą.

Cynamonowa pychota już gotowa.
Smacznego!!!


1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny! Jeżeli podoba Ci się to co robimy, poleć nas znajomym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...